5 gode råd: Bliv klædt på til vinterbadning
Kategori:
Er du vinterbader eller overvejer du at prøve kræfter med det kolde gys? Så er det værd at læse disse fem råd om alt fra beklædning til sikkerhedsråd.
Hvad skal man have med til vinterbadning?
Du kan i teorien vinterbade, som Gud har skabt dig, men for mange vinterbadere er der alligevel nogle genstande, som er fast inventar, når der skal vinterbades.
Hvilke sko og sokker skal man bruge til vinterbadning?
Vinterbadning er ofte forbundet med barsk vejr. Det kolde vand øger blodomløbet, men det gør også underlaget iset og usikkert. Du vil derfor ofte møde vinterbadere, der har fodtøj på. Du kan nøjes med et par gode gamle H20-klipklapper, men hvis du vil stå skridsikkert på molen, så kan du erhverve dig et par neoprensokker eller -sko. Neopren er det samme materiale, man bruger til våddragter, hvorfor neoprensokker koster en del mere end et par tennissokker. Neoprensokker og -sko kan sagtens koste mellem 300 – 400 kr. Til gengæld står du sikkert på kajkanten med varmt fodtøj.
Skal man have overtøj på til vinterbadning?
En af de mest almindelige beklædningsgenstande at medbringe til vinterbadning, er, udover badetøj, en poncho. Og det kan man godt forstå. En vinterbadningsponcho gør det nemt at dække sig til, hvis man bader uden badetøj, mens man går til og fra badestedet. Desuden gør vinterbadningsponchoen det muligt at vinterbade i al slags vejr. Ponchoer til vinterbadning er som oftest lavet i et windbreaker- og vandtæt materiale, så du på den måde kan holde dig tør i regnvejr. Samtidig vil ponchoen ofte være foret med fleece eller lignende blødt og varmt materiale på indersiden. Ponchoen gør det desuden nemt og diskret at skifte fra badetøj til varmt og tørt tøj. Alternativer til en poncho kunne være et rigtig stort badhåndklæde, man kan svøbe rundt om sig.
Skal man have hue på, når man vinterbader?
Det er meget populært at vinterbade med hue – ligesom mange vinterbadere foretrækker ikke at få hovedet under det kolde vand. Denne beklædningsgenstand er – modsat de andre – mindre afhængig af fancy materialer, så bedstemors hønsestrik går også an. Der er nogle vinterbadere, der foretrækker at kunne bruge vinterbaderhuen i både vandet og saunaen. I så fald kan det være værd at tage et kig på huer, der er lavet i materialer såsom hør og bomuldsfrotté.
Hvornår vinterbader man?
Vinterbadernes sæson løber officielt fra oktober til april. Hos KU Studenteridræt kan du begynde allerede i starten af september, mens vores sæson rundes af i slutningen af april. Det bliver ofte anbefalet, at man begynder at bade, en måned eller to før den officielle sæson begynder, så din krop kan vænne sig til de kolde temperaturer. Dét har du mulighed for at gøre hos KU Studenteridræt.
Hvordan vinterbader man bedst?
Hos KU Studenteridræt mener vi, at man vinterbader bedst i trygge rammer. Derfor er det også vigtigt for os, at alle vores vinterbadere deltager i en obligatorisk introduktion før første dyp. Hos os skal du følge disse fire gode råd:
- Bad aldrig alene – hold øje med hinanden.
- Sænk kroppen roligt i vandet.
- Træk vejret roligt – undgå at hyperventilere.
- Hold dig tæt på trappe/opgang.
Derudover vil introduktionen primært bestå i at blive sat ind i lys-system, optænding af sauna samt udlevering af adgangskoder.
Kan man vinterbade, når man er syg?
Du skal ikke deltage i KU Studenteridræts træninger, hvis du er syg. Der findes vinterbadere, der forsøger at ”booste” deres immunforsvar, fordi de oplever symptomer på forkølelse eller mild influenza. På linje med Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed henviser vi til, at man ikke vinterbader, hvis man er forkølet, har feber eller føler sig utilpas.
Hvor vinterbader man?
Der er efterhånden mange steder, man kan vinterbade i Danmark, men i takt med det stigende udbud, er efterspørgslen også røget i vejret. Hos KU Studenteridræt kan du blive vinterbader i historiske omgivelser ved Kanonbådshusene ude på Holmen. Bygningen fra 1837 danner rammerne om en vinterbadeklub, hvor hygge og god kultur er i højsædet. Vi har omklædning, bad, brusere og sauna. Og du finder desuden et fællesområde, hvor du kan brygge the/kaffe eller træne med vægte, mens du venter på at saunaen bliver varm.
Du kan læse mere om KU Studenteridræts vinterbadeklub lige her.